Bostadsförsäljning på gång? Här är checklistan du behöver!

Inför en bostadsförsäljning är det inte ovanligt att man känner sig överväldigad. Det är trots allt en otroligt stor affär som ska genomföras. För att underlätta processen för dig har vi förberett en checklista du kan använda.

Välj fastighetsmäklare

Det första steget du måste ta är att välja en fastighetsmäklare som kan hjälpa dig med försäljningen. Några mäklare erbjuder helhetslösningar och finns där från start till slut. Andra mäklare hjälper dig uteslutande med vissa delar och då får du sköta en del på egen hand. Vi rekommenderar i första hand att du väljer en fastighetsmäklare som kan sköta hela försäljningen för att du ska känna dig trygg. Men det beror självfallet på din budget.

 

En av de främsta fastighetsmäklarna idag är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som är verksamma i städer runtom i Sverige. Du kan med fördel välja en av deras yrkesskickliga mäklare Nyköping eller Norrköping om du går i säljtankar. Då får du nämligen en helhetslösning skräddarsydd efter dina behov, en utmärkt service samt en problemfri upplevelse.

Förbered bostaden inför fotografering och visning

Härnäst är det dags för att göra i ordning bostaden inför såväl fotografering som visning. Det gäller trots allt att göra din bostad så attraktiv som möjligt för att potentiellt öka försäljningsvärdet, vare sig den är nybyggd eller ålderstigen.

 

Här är det fördelaktigt om du har valt att samarbeta med en mäklare som hjälper till med just detta. Då kan ni tala om hur bostaden kan stylas för att öka försäljningsvärdet. Har du tur ingår styling av bostaden av ett proffs i priset! När bostaden är uppiffad bokar du eller mäklaren tid med en proffsfotograf som ser till att din bostad ser så attraktiv ut som möjligt i annonsen. 

 

Inför visningen är det allt som oftast du själv som bär ansvaret för att se till att allting ser snyggt ut. Se till att huset eller lägenheten är ordentligt städad och att onödiga föremål inte står framme. Du vill trots allt skapa ett bra intryck hos besökarna eftersom det kan vara dem som slutar med att köpa din bostad!

Budgivningsdags!

Efter visningen är det så småningom dags för budgivning. Ofta är det mäklaren som tar kontakt med de potentiella köparna och då är det ganska naturligt den som lägger det högsta budet som vinner budgivningen. Men naturligtvis är du också delaktig i processen och i slutändan är det alltså du som bestämmer vem du vill sälja bostaden till.

Kontraktsskrivning!

När budgivningen är avklarad ska köpekontraktet skrivas. Fram tills dess att kontraktet är underskrivet kan både du och köparen ändra er. 

 

Det är din mäklare som upprättar kontraktet, men du har rätt att själv ange villkor om du önskar. Det samma gäller för köparen. 

 

När det är dags för kontraktsskrivningen träffas alla tre, alternativt sker det digitalt vilket allt fler föredrar idag. Köparen betalar en handpenning av försäljningspriset vid köpet, som i de flesta fall betalas in till mäklarens konto. Där förblir pengarna tills dess att alla villkor är uppfyllda, och innan de betalas ut till dig tar mäklaren normalt ut sitt arvode.

Total
0
Shares