Norrköping Light Festival

Foto: Fredrik Schlyter

Fredag den 26 november klockan 16:00 invigs Norrköping Light Festival 2021. För sjunde året i rad hälsar Norrköpings kommun alla välkomna till detta uppskattade evenemang, som skänker ljus och glädje till både Norrköpingsbor och besökare. Invigningen livesänds digitalt på Visit Norrköpings och Norrköping Light Festivals facebooksidor. Samtidigt blir Norrköping ljusare genom satsningen Tillsammans lyser vi upp Norrköping.

Precis som i fjol skapas installationerna i regi av Norrköpings kommun tillsammans med det lokala näringslivet och lokala kreatörer. I år kommer det att bli över 40 olika ljusinstallationer runt om i staden, några kärt återkommande favoriter men också ett antal nya där man särskilt lyfter Norrköpings historia och DNA.

– Det känns fantastiskt roligt att Norrköping satsar på att vara en stad i ljus. Jag ser själv fram emot att njuta av en promenad genom ett upplyst Norrköping, och jag är säker på att många andra Norrköpingsbor känner likadant, säger Olle Johansson (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden. 

Nytt för i år är att det inte finns någon förutbestämd och rekommenderad slinga genom staden.

– Då installationerna är många och utspridda över ett större område än tidigare år får Norrköpingsborna och besökarna istället fritt upptäcka ljusfestivalen i den ordning de själva önskar, säger Maria Olofsson, projektledare Norrköpings kommun.

Till hjälp och sällskap under promenaden finns för andra året i rad appen Norrköping GO. Där hittar man både karta, text om konstverken och en inspelad guide som berättar om installationerna. Kartan finns som pdf på webben och går också att hämta på någon av stadens infopoints. Det finns också möjlighet att boka in sig på en guidad tur av Norrköping Light Festival. Dessa arrangeras av Norrköping Stadsmuseum torsdagar, lördagar och söndagar med start vid museets entré.

Norrköping Light Festival lyser mellan den 26 november och den 31 januari klockan 16.00-24.00 samt under tidiga morgontimmar.

Samtidigt som invigningen av Norrköping Light Festival önskar kommunen att invånare, företag, fastighetsägare, butiker, hotell, restauranger och caféer tänder sin adventsbelysning samtidigt i konceptet Tillsammans lyser vi upp Norrköping. Det blir ett startskott för Norrköping Light Festival och en manifestation för ljus och hopp när vi alla behöver det som bäst.

– Om du redan har tänt adventsbelysningen på fredag, släck den klockan 15.55 och tänd den igen tillsammans med alla andra klockan 16.00, och är du inte hemma tipsar vi om att ställa en timer, säger Maria Olofsson.

Filma och fota gärna när du tänder din adventsbelysning – posta inlägget på #norrköpinglightfestival så att fler får ta del av din omtanke.

Total
0
Shares