Norrköping Sveriges bästa idrottsstad 2022

Fotokollage från SVT Sport

Norrköping har utsetts till Sveriges bästa idrottsstad 2022. SVT Sport står bakom den årliga utmärkelsen, som nu för första gången tilldelats Norrköping. Juryns motiveringar lyfter fram såväl prestationer på elitnivå som variation och bredd inom Norrköpings idrottsliv.

– Det är fantastiskt roligt och hedersamt att Norrköping får ta emot utmärkelsen Sveriges bästa idrottsstad. Utöver alla de imponerande insatser som gjorts både individuellt och som lag och som lett fram till det här, är det roligt att flera inom juryn även lyfter den stora bredd som finns inom idrottslivet i Norrköping. Som kommun är det viktigt att vi finns med i bakgrunden och skapar förutsättningar för alla nivåer och det är ett gemensamt målmedvetet arbete som nu ger resultat, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Föregående år landade Norrköping på en niondeplacering, men i år bar det hela vägen fram. 22 av de 50 jurymedlemmarna hade i år Norrköping som etta, och 40 av 50 hade Norrköping som topp tre på sin jurylista.

– Det här är så härligt – ett styrkebesked för alla som arbetar med idrotten i Norrköping. Bakom detta ligger bland annat ett starkt och levande föreningsliv som vi verkligen ska vara stolta över. I Norrköping skapas förutsättningar för både bredd och spets; från barn- och ungdomsverksamhet till elitsatsningar, vilket bidrar till att göra Norrköping så framgångsrikt inom idrott, säger Anna Thörn, kommundirektör.

Norrköping är under 2022 värdstad för flera stora idrottsevenemang, såsom SM för Islandshästar, Norrköping Horse Show, Norrköpings Fotbollsfest, Friidrotts-SM samt det populära lägret Stadium Sports Camp som samlar ungdomar från hela landet.

Motiveringar från juryn:

”Staden har i förhållande till population presterat på topp inom flertalet elitidrotter på både dam och herrsidan. Vidare har staden en stor och djupt förankrad idrottslig bredd – Norrköping är Sveriges bästa idrottsstad 2022!”, Yvette Hermundstad, reporter och programledare SVT Sport.

”Förutom de dubbla SM-gulden i basket och imponerande individuella OS-prestationer av Ebba Årsjö och Malin Baryard Johnsson, har Norrköping med 144 000 invånare också lyckats tillräckligt bra på bredden för att bli Sveriges bästa idrottsstad 2022!”, Ida Forsgren, reporter SVT Sport

”Med tydligt framskjutna placeringar så väl individuellt som i lag, kvinnor som herrar, nationellt som internationellt är det svårt att bortse från Norrköpings omfattande idrottsframgångar i ett varierat antal idrotter. Detta i korrelation till dess invånarantal gör Norrköping till Sveriges främsta idrottsstad år 2022.”, Ellen Enström Wallqvister, Tittarjuryn

”Inte nog med att flera klubbar och individuella idrottare presterar på hög nivå känns det som att idrotts-Norrköping just nu lever i en symbios där samtliga aktörer pushar varandra och gläds åt varandras framgångar. I min mening är det definition av en äkta idrottsstad.”, Nick Rajacic, basketexpert SVT Sport

Total
0
Shares